Czy starożytni Inkowie spożywali mięso?
Zapewne domyślacie się, że w dawnych czasach ludzie nie mogli wybrzydzać podczas kompletowania swojej diety. Żywności bardzo często brakowało. Dlatego nikogo nie powinno dziwić, że Inkowie spożywali mięso. Jednakże rodzaje mięsa spotykane w starożytnym Peru znacznie różniły się od tych, które jemy dzisiaj.
Niezwykle popularne było wtedy pieczone mięso lamy. Lama była świetnym źródłem pełnowartościowego białka. Lama jest chuda i stanowi doskonałą alternatywę dla wołowiny. Uzupełnia kontent białkowy, witaminowy i mineralny.
Żabie przysmaki
Wszyscy kojarzymy spożywanie żabiego mięsa z Francją. Okazuje się jednak, że to w starożytnym Peru żaba stała się przysmakiem dla ludzi po raz pierwszy. Dziś najpopularniejszą częścią żaby są jej nogi. Żabie udka bywają niezwykle drogim posiłkiem w znanych restauracjach. Żaby mają mnóstwo potasu i witamin. Ci, którzy ich próbowali, uważają, że smakiem przypominają kurczaka lub chude ryby. Dla starożytnych Inków żaby były świetnym źródłem zarówno białka, kwasów tłuszczowych, jak i witamin z grupy A.